Tidskapsel: Maija Louekari, 2008

Den här lilla intervjun med designern Maija Louekari gjorde jag för tidskriften FORUM AID, som idag heter Form, år 2008. Av en händelse har Louekari nu tecknat omslaget till en nyupplaga av Kerstin Thorvalls Det mest förbjudna, som jag har skrivit förordet till.
Jag saknar de här små porträtten, utmaningen i att först ha ett verkligt möte och sedan försöka koka ner ned till väldigt få tecken. Svårt, särskilt i den här typen av tidning där man helst inte ska skriva något personligt!

*

Måla en regnbåge mellan hustaken i ditt fönster! Rita en tatuering på hallspegeln och se din egen arm i marin inramning! Måla ”tjenixen” på dina blomkrukor bokstav för bokstav och vänd ut hälsningen mot världen! På formgivaren och illustratören Maija Louekaris hemsida kan man hitta bilder ur hennes gör-det-själv-spalt i en numera nedlagd finsk designtidning. Sådana glada ryck och hennes spralliga illustrationer är svårförenliga med Louekaris renommé som ”svår” textildesigner.
– Det är nog främst säljavdelningen på Marimekko som tycker jag är svår, skrattar hon.
Bildytorna på Louekaris hyllade tyger är ofta stora och innehåller människor och urbana detaljer lika ofta som de mer Marimekko-typiska naturlandskapen. Louekari bryter också själv mot mönstret: i sina flätor och Pippi-granna kläder tycks hon personifiera själva motsatsen till klichéuppfattningen om en ung nordisk designer.
– Det finns de som vill designa typ… en minimalistisk bänk med en enda oerhört genomtänkt detalj. Men jag kan inte alls koncentrera mig på sådant. Jag vill hellre att produkten ska ha en idé eller bakomliggande tanke, än att den visuellt ska vara ”rätt”.
I den svåra balansgången mellan trendigt och tidlöst har Louekari funnit ett perfekt läge: en färgglad, humoristisk och dekorativ värld, som är hipp och samtida, men för tankarna till femtiotalet. Hon nämner Olle Eksell, Esteri Tomula och Tove Janssons bilderbok Hur gick det sen? som aktuella förebilder. Allt behöver inte vara nytt, faktiskt är hon något av en motståndare till både trend-hets och inredning.
– Branschen går i en riktning där man ska byta inredning flera gånger om året. Det kan man väl göra, men själv tycker jag att allt inte ska behöva vara trendigt. Själv gillar jag när grejer samlas på hög och liksom hittar sin egen plats.
Vissa kunder hänger segment av Louekaris grafiska tyger på väggarna i stället för tavlor. Andra uppfattar dem, kanske på grund av färgerna, som lämpade endast för barnkammaren.
– Men jag tycker exakt samma saker passar för vuxna som för barn. Hemmet borde vara en miljö där man kan göra som man vill. Om man hittar nåt man älskar kan man välja det i stället för att tänka att ”inte kan väl vi ha sådant här”.
Designern ska precis bli mammaledig när vi träffas, så det ska faktiskt bli ett tyg speciellt för barn våren 09, skrattar hon.
– Jag var tvungen att göra ett själv för det mesta som finns för barn är ruskigt fult.

Nya tyger av Maija Louekari från Marimekko till jul och i vår. Hon är också aktuell som en av hundra unga finska designers i Fennofolk-utställningen på Designmuséet i Helsingfors (pågår till september). Hon arbetar som illustratör genom agenturen Pekka Finland.

http://www.maijalouekari.com
http://www.pekkafinland.fi/
http://www.marimekkostory.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: